Sunday 24 July 2016
BARYANI DAGING MUAR
Sumber : Anti Faridah
BAHAN-BAHAN
2 kilo daging lembu
4 sudu besar rempah beriani
3 sudu besar rempah kari
BAHAN - A
10 ulas bwg putih }
10 ulas bwg merah }----> kisar
50 gm halia muda }
BAHAN - B
5 kuntum bunga cengkih }
5-6 bunga lawang }
5-6 buah pelaga }
2 btg kulit kayu manis }
BAHAN C
4 tangkai daun pudina }
4 tangkai daun sadri } ------> mayang halus
4 tangkai daun bawang }
BAHAN - D
3 Sudu besar tomato puree
½ tin susu cair
½ botol madu
Garam secukup rasa
BAHAN - E
4 biji bawang besar - hiris dan goreng hingga kuning keemasan
segenggam gajus - goreng
seganggam kismis
CARA :
1. Potong daging dlm 2 inci.Masuk bahan A dan C serta rempah.Perap 1 jam
2. Masuk daging perap dlm periuk dan masukkan air paras daging saja dan rebus hingga empuk
3.Masuk bahan B dan D dan biar api perlahan
4.Apabila mesera masuk bahan E,biar mereneh kejap.Siap untuk dihidang.
Note : kalau gune daging buat malam sebelum nak makan....so lebih sedap sebab dah mesera
Gune ayam pun bole jugak......daging ganti dengan 2 ekor ayam....tapik make sure air tak byk mcm dlm resipi....cos ayam keluar air.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment