Tuesday 7 March 2017
GULAI AYAM PEKAT
Lauk nie ...combination rase rendang n baryani.....
sesuai utk nasi n roti.....
kali ni ganding dgn nasi serai n acar....
Sumber : Mat Gebu
Bahan2 Utama
800gm - ayam potong sederhana besar
4 biji - kentang
2 helai - daun kunyit (hiris halus)
1 biji - lemon (ambil jusnya)*********
1 sb - gula melaka ( mak guna gula perang)
2 sb - cili kisar
2 sb - kerisik
1/2 cwn - santan pekat (utk sekor mak guna 700ml-1.5 kelapa)
1/2 cwn - bwg goreng diramas hancur
garam secukup rase
Bahan2 Kisar
6 biji - bwg kecil
3 ulas - bwg putih
1 cm - lengkuas
2 cm - halia
2 cm - kunyit hidup
2 btg - serai
3 biji - buah keras
1 st - lada hitam
1/2 st - jintan halus
1/2 st - jintan kasar
1 sb - ketumbar
Bahan Tumis
3 cm - kayu manis
1 biji - pelaga
1 bunga - bunga lawang
3 biji - cengkih
4 ulas - bwg merah - hiris
2 ulas - bwg putih - hiris
Cara :
1) ayam gaul dgn garam kunyit then goreng embal (3/4 masak)
2) Panas minyak tumis bhn tumis,wangi masuk bhn kisar,cili,tumis hingga naik minyak
3) Masuk air sket masuk kentang.empuk masuk ayam,santan,kerisik bwg goreng.Perasa
garam dan gula.
4) reneh hingga agak pekat.masukkan jus limau.kacau rata then masuk daun kunyit biar sekejap
siap untuk dihidang
Note : ********* lemon nie mak gune 1/2 biji jusnya untuk 1 ekor ayam.Klu ikut resipi asal...rasenya masam sangat....
Rempah tumis tu tak payah gandakan untuk sekor ayam.....bhn2 lain aje gandakan....untuk sekor ayam about 2kilo lebih...mak gandakan 2x bhn ...lada hitam mak guna 1 sudu teh aje ...takut pedas....nti u all xleh makan.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment