Thursday 31 August 2017

SAMBAL KACANG

 photo 20150916_120109.jpg



Cuti Hari Kebangsaan n cuti sekolah niari.....so mak buat lontong,rendang n sambal kacang

Esok raya haji...mcm biasa mak xmasak....😊
Plan nak balik kluang...rmh ibu shikin....

Taun nie mak long dpt undangan Allah ...tunaikan rukun islam yg ke-5.....Alhamdulillah.....


Kali ni mak cuba resepi sambal kacang lain...teringin nak yg rase ala2 kuah satay....

Sedap.....😋😋😋






Bahan2 :

250 gm - kacang tanah (sangai,buang kulit n kisar kering)

30 biji - lada kering - rebus
7- biji bwg kecil
3 - ulas bwg putih
3 - batang serai
1 - inci lengkuas
2 sb - udang kering

(kisar halus semua bahan atas)


1 sb serbuk ketumbar  }
1 sb serbuk jintan putih }--> kisar kejap ngan bhn atas
1/2 st serbuk jintan manis }

garam secukup rase
gule perang secukup rase
Air asam jawa secukupnya

Cara :

Tumis bahan kisar sehingga naik minyak.Masuk sedikit air asam.Masukkan semua bahan yang tinggal.
Masukkan kacang tanah.Masukkan air asam lagi untuk balancekan kepekatan.

No comments:

Post a Comment