Sunday 10 September 2017

GULAI KAWAH - VERSI KELANTAN


 photo IMG-20170910-WA0015_2.jpg



Daging korban taun nie masak gulai kawah...
Ganding dgn nasi serai n sambal belacan....bertambah2 kita
Anak beranak makan...😆😊


Semenjak dah makin berumur i can't over eat daging....
Pasti kena jangkitan penyakit "Menteri Pasola"....
(Sembelit daa....).....but not that bad yaah.....only not smooth as usual..😆😅

So niari pepagi mak dah minum long bean smooties to make sure it won't happen.it works.

Sbb few days backkan mkn rendang...so when the case happen..
Mak minum long bean smooties....solved....😁

Patutnnyer minum ari2...but this kacang xleh tahan klu beli byk...
So bile mak singgah kedai mak beli....klu kat kedai rmh kite ni dier xkisah klu just amik 3 urat kcg n 2 tomato...oh yea kali ni buat mak guna 2 biji tomato...sbb stock sentiasa ade kat kedai...
Rasenyer pun sedap....

Tuk detox halia + lemon...i drink it every day....mak buat stock for 2 - 3 days....so xyah blend ari2....
What i notice...pigmantation yg mula nak hinggap ilang since mak amalkan....skin pun rase smooth....Alhamdulillah....



Sumber : Azie kitchen


Bahan bahan:


1 kg Daging + tulang
4 ulas bawang merah (hiris)
2 biji kentang (belah 4) - mak add
Santan (1liter dr 2 bj kelapa)
Garam dan gula Gula melaka (mak pki gula perang)
Asam jawa secukupnya

 Bahan menumis :

8 bawang merah (hiris)
4 ulas bawan putih (hiris)
1 inci halia (hiris)
3 sudu besar (mungkum) rempah gulai kawah
1 Kayu manis
1 bunga lawang
2 biji pelaga
3 cengkih

note : mak xder bwg kecil,so mak ganti dgn bwg holland.
Bwg kecil digunakan sbb ianya lebih manis...pilih
Yg agak cerah warnanya (lebih mahal dr yg lebih merah)

 Penyediaan bahan penumis:

Panaskan sedikit minyak, masukkan rempah penumis  dan tumis bawang dan halia sehingga wangi.

Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air. Goreng lama sehingga betul betul garing dengan api perlahan. Ketepikan.


 Penyediaan gulai:

Rebus daging dalam periuk  dengan garam sehingga air agak kering dan daging agak empuk.

Masukkan rempah gulai yang sudah ditumis dan digaul rata. Reneh sehingga mesra. Masukkan bawang yang dihiris. Tuangkan santan.

Reneh lagi sehingga santan menggelegak. Masukkan gula melaka, air asam jawa, gula dan garam. Sesuaikan rasa dan kepekatan, bolehlah diangkat.



No comments:

Post a Comment